Zmienna losowa jednowymiarowa
Cauchy: Zmienna losowa ma rozklad:
| | c | |
P(X=n) = |
| , n=0,1,2,3... |
| | 3n | |
Wyznacz:
a) wartosc oczekiwana zm. los. X
b) dystrybuante zm. los. X
| | 2 | |
c wyznaczylem i wynosi ono |
| , nie wiem jak zrobic reszte podpunktow,. nigdzie nie moge |
| | 3 | |
znalezc takiego przykladu i nie mam pojecia, jak policzyc a) i b)
18 sty 12:55
b.: tutaj wartość oczekiwana = ∑n=0∞ n*P(X=n)
18 sty 13:55
Cauchy: Dopiero zaczynam i te zapisy nic mi nie mowia. Moglbys to rozwiazac ? Albo jakikolwiek inny
przyklad ?
18 sty 14:10
b.: trzeba obliczyć sumę tego szeregu, od tego miejsca to już nie jest zadanie z rachunku p−stwa
18 sty 14:12
Cauchy: Szeregi byly przed prawdopodobienstwem u mnie, takze ^^ Ok, a co z b) ?
18 sty 14:27
b.: dystrybuanta to funkcja F:R−>[0,1] określona wzorem
F(t) = P(X<t) (czasami bierze się ≤ w definicji)
dla t<=0 mamy F(t)=0,
no a potem dla t ∊ (k, k+1], gdzie k jest całkowite nieujemne, mamy
F(t) = P(x<t) = P(X<=k) = ∑n=0k P(x=n) = ...
18 sty 15:31