Spadek
digits: Kamień o ciężarze 2 kg spadł z pewnej wysokości, przy czym spadanie trwało 1,43 s.
Znaleźć kinetyczną i potencjalną energię kamienia po upływie jednej sekundy od rozpoczęcia
ruchu. Opór powietrza pominąć.
18 sty 12:41
Saizou : ciężar≠masa
18 sty 12:42
Saizou : a masz może odpowiedzi
18 sty 12:47
digits: właśnie nie mam
18 sty 12:50
digits: Masa kamienia m=0,2 kg
18 sty 12:53
Saizou : nigdy nie lubiłem fizyka, więc odpowiedź może być błędna
m=2kg
t
c=1,43s
t
1=1s
a=g=10 m/s
2
V
p=0 m/s
V
k=10 m/s
h={10*1
2}{2}=5
E
p=mgh=2*10*5=100 J
18 sty 12:58
digits: no wlasnie ja tez nie lubie fizyki ale dzięki za pomoc
18 sty 13:07