wielomian
Miloo: Rozłóż wielomian W(x)= x4 − 3x3 + 6x − 4 na czynniki liniowe i wyznacz jego pierwiastki.
18 sty 12:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
szukasz pierwiastków całkowitych patrząc na dzielniki wyrazu wolnego
18 sty 12:35
bezendu: podpowiedź W(1)=0
18 sty 12:35
Saizou : można też tak
x4−4−3x3+6x =0
(x2−2)(x2+2)−3x(x2−6)=0
(x2−2)(x2−3x+2)=0
(x2−2)(x2−x−2x+2)=0
(x2−2)[x(x−1)−2(x−1)]=0
(x2−2)(x−1)(x−2)=0
(x−√2)(x+√2)(x−1)(x−2)=0
18 sty 12:41
Janek191:
Liczby: 1 i 2 są pierwiastkami tego wielomianu, bo
W(1) = 14 − 3*13 + 6*1 − 4 = 1 − 3 + 6 − 4 = 0
W(2) = 24 − 3*23 + 6*2 − 4 = 16 − 24 + 12 − 4 = 0
zatem wielomian dzieli się przez ( x − 1)*)x − 2) = x2 − 3x + 2
Wykonuję to dzielenie:
( x4 − 3 x3 + 6x − 4 ) : ( x2 −3x + 2) = x2 − 2
− x4 + 3 x3 − 2x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
.................. − 2 x2 + 6x − 4
.................... 2 x2 − 6x + 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
......................... 0
Mamy więc W(x) = ( x − 1)((x − 2)*(x2 − 2) = (x −1)*(x − 2)*( x −√2)*(x + √2)
Pierwiastki:
− √2,1, √2, 2
================
18 sty 12:46
Janek191:
Saizou : W II wierszu jest błąd.
18 sty 12:49
Saizou : ale to nie wpłynęło na rozwiązanie

ma być
(x
2−2)(x
2+2)−3x(x
2−2)=0
18 sty 12:53