Oblicz granicę ciągu
Ala:
18 sty 12:30
camus: | | √2n2+1 | | n√2+1n | |
lim |
| = lim |
| = lim √2+1n = √2, bo lim 1n=0 |
| | n | | n | |
18 sty 12:46
Ala: Okej, czyli prawidłowy wynik to √2?
18 sty 12:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
camus ... mały błąd ... pod pierwiastkiem powinno być |
| |
| | n2 | |
18 sty 12:51
Ala: hm, właśnie to zauważyłam. wtedy lim n2 =∞ czyli ∞ x √2. Wynikiem jest w takim razie ∞?
18 sty 12:56
camus: Oj racja, zjadłem tę dwójkę; po prostu w głowie miałem już wynik i odruchowo o niej
zapomniałem.
| | 1 | | 1 | |
Czyli lim √2+ |
| =√2, lim |
| =0 |
| | n2 | | n2 | |
18 sty 13:01
Ala: ups, nie. Końcowe wyliczenie to n→∞ czyli ∞ x √2
18 sty 13:02
camus: Alu, ja będe niezmiernie wdzieczny, jeżeli mi powiesz skąd wziełaś ∞*√2, gdyż nie mogę się
tego nigdzie dopatrzeć.
18 sty 13:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
Ala .. jaki x

jaka
∞ 
co Ty piszesz
18 sty 13:12