rownania
lukk: | (2x−1)(2x+1)(x−1) | |
| =0 |
| 2x2−x−1 | |
Δ=3
x
2=1
(2x
2−1)(x−1)=0
18 sty 11:40
lukk: czy dobrze rozwiązałem?
18 sty 11:40
asdf: czego ty delte policzyles?
18 sty 11:47
lukk: mianownika
18 sty 11:48
lukk: jakie bedzie poprawne rozwiązanie?
18 sty 11:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
a po co Ci delta mianownika
18 sty 11:55
lukk: do wyznaczenia dziedziny równania,
to jakie prawidłowe rozwiązanie będzie?
jak mam to obliczyć w takim razie?
18 sty 11:58
lukk: Może mi ktoś pomóc rozwiązać to poprawnie?
18 sty 12:05
kylo1303: 1. wyznacz dziedzine
2. przyrownujesz licznik do 0:
(2x−1)(2x+1)(x−1)=0 → (2x−1)=0 v (2x+1)=0 v (x−1)=0 i rozwiazujesz
18 sty 12:08
bezendu: Δ=(−1)
2−4*2*(−1)=9
√Δ=3
18 sty 12:12
lukk:
x=1
I jaka będzie odpowiedź?
18 sty 12:16
lukk: ok dzięki
18 sty 12:17
bezendu: poparz wyżej rozwiązałem Ci

popatrz na dziedzinę bo po to ja ustalasz żeby odrzucić coś
18 sty 12:17
Żaneta: (2x−1)(2x+1)(x−1)=0
2x−1=0 v 2x+1=0 v x−1=0
2x=1 v 2x=−1 v x=1
x=1/2 v x=−1/2 v x=1
18 sty 12:18
Żaneta: +dziedzina którą wyznaczył kolega i wychodzi Ci 1/2
18 sty 12:19
lukk: Dziekuje
18 sty 13:06
ZK: Jeszcze raz zadam to pytanie co Artur. Po co Ci delta z mianownika do wyrazen w takiej postaci
18 sty 14:58