oblicz
dominika: Proszę o pomoc

Pole pierścienia zawartego między okręgiem wpisanym w kwadrat i okręgiem opisanym na tym
kwadracie jest równe 20, 25π . Oblicz długość boku tego kwadratu .
18 sty 11:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
pole pierścienia = pole dużego koła − pole małego koła
duże koło ma promień = polowie przekątnej kwadratu
małe kolo ma promień = połowie boku kwadratu
wiedząc to wyznaczasz bok kwadratu
18 sty 11:07
dominika: ale dalej nie wiem jak obliczyć
18 sty 11:12
PW: Nie tyle nie wiesz jak obliczyć, co nie umiesz samodzielnie wprowadzić oznaczeń.
Takie zadania zaczyna się od:
Niech a oznacza długość boku kwadratu.
Wówczas promień R koła opisanego
R=a
√2,
zaś promień r koła wpisanego
Pola S
R i S
r tych kół
S
R = .... S
r = ....
Dalej już wstyd podpowiadać
18 sty 14:35