kąty w czworokącie
Aneta2444: miary kątow czworokata tworzą ciag arytmetyczny o roznicy 10 stopni najwiekszy kąt tego
czworokąta ma miarę ?
18 sty 11:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a1+a2+a3+a4 = 360
a4 = a1+ 30
a3 = a1 + 20
a2 = a1 + 10
podstaw i wyznacz a1 ... a następnie a4
18 sty 11:08
Aneta2444: ale co mam podstawic z a1?
18 sty 11:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to co ... WYZNACZYĆ
18 sty 11:27
Aneta2444: ale nie mam i tak dwoch danych a ni a1 ani a2 a3 a4 to .//
18 sty 11:41
ZK: a1+a2+a3+a4=360
a1+(a1+10)+(a1+20)+(a1+30)=360
4a1=360−10−20−30 wylicz a1 i podstaw do a4=a1+30
18 sty 11:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aneta −−− czy Ty w ogóle zrozumiałaś co ja Ci napisałem o 11:08
18 sty 11:50
Aneta2444: a1 = 75 czyli a1+30 = 75+30 = 105 stopn
18 sty 11:51