oblicz
dominika:

Proszę o pomoc

Oblicz pole zacieniowanego obszaru
18 sty 10:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
będzie to
Ppół okręgu − Ptrapezu
a więc jedyna trudność ... wyznacz pole trapezu równoramiennego o kącie nachylenia boku 60o
18 sty 10:48
dominika: ale jak ja mam obliczyc pole trapezu wiem tyle że jak jest tam 60 stopni to tam na dole jest 30
stopni
18 sty 10:52
Artur_z_miasta_Neptuna:

β = 180 − 2α = 180 − 2*60 = 60
stąd prawy trójkąt równo ramienny ... stąd wynika rysunek który będzie za chwilę
18 sty 11:16
Artur_z_miasta_Neptuna:

stąd wynika, że b=6
c = 6 ... czyli pole trapezu wynosi

;>
kluczowe było zastosowanie tw. o kącie opartym na tym samym łuku (patrz pierwszy rysunek i
przerywane niebieska i czerwona)
18 sty 11:18
dominika: to muszę jeszcze obliczyć wysokość tak ?
18 sty 11:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... ale tam masz 3 trójkąty równoboczne −−− wysokośc trójkąta równobocznego = ... ile
18 sty 11:28
dominika: dzięki wyszło
18 sty 11:30