.
? ? ? ?: x4−5x2+4=0 jak to zrobic metodą rozkladu na czynniki pierwsze
18 sty 10:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
Δ=...
x1, x2
18 sty 10:38
? ? ? ?: wiem ze mozna to zrobic z "t", nie mam pomyslu.....
18 sty 10:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
t=x2
t2 − 5t + 4 = 0
i liczysz Δ
18 sty 10:43
? ? ? ?: ok ale w rozwiazaniu wyszlo {−2,−1,1,2} nie wiem skad sie to wzielo. t1=4 t2=1 i jak?
18 sty 10:45
asdf: x4 − 5x2 + 4 = 0
x4 − 4x2 − x2 + 4 = 0
x2(x2−4) − 1(x2 − 4) = 0
(x2−1)(x2−4) = 0
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2) = 0
18 sty 10:47
? ? ? ?: dzieki
18 sty 10:47
ZK: I dalej nie bedzie wiedzial /a skad sie wzielo to {−2,2 −1,1}
Jesli jeszcze tu zobaczysz to popatrz na post Artura
masz napisane ze t=x2 to jesli wyszlo z rozwiazania t=4 to x2=4 wiec x=2 lub x=−2
To samo jesli t=1 to x2=1 wiec x=1 lub x=−1 .
18 sty 11:16