??
justyna: kiedy parabola jest usmiechnieta a kiedy smutna
18 sty 00:35
Robal: uśmiechnięta, gdy przed współczynnikiem kierunkowym jest +(dodatnia), a smutna, gdy jest −

ax
2+bx+c − uśmiech
−ax
2+bx+c − smutek
18 sty 00:44
Mila:

Uśmiechasz się gdy masz dodatnie saldo, jesteś smutna gdy masz debet (−)
a>0 parabola skierowana do góry
np. f(x) =2x
2−3 ; a=2 (zielona)
a=−3<0
y=−3x
2+4 (różowa)
18 sty 00:47
jikA:
Robal chyba nie za bardzo tak.
18 sty 00:47
jikA:
Oczywiście chodzi mi o zapis ax2 + bx + c oraz −ax2 + bx + c.
Opis na samym początku jest poprawny ale zapis w postaci ogólnej już nie.
18 sty 00:48
PW:
Po prostu źle to nazwał − liczba a nie jest współczynnikiem kierunkowym (takie określenie jest
zarezerwowane dla funkcji liniowej).
18 sty 14:23
jikA:
Bardziej chodziło mi o zapis.
−ax2 + bx + c Tutaj napisał że ta funkcja jest "smutna" ale dla a < 0 ta funkcja ma ramiona
skierowane do góry. Zapis który zaprezentowała Mila jest dobry ponieważ napisała że
dla a < 0 ramiona skierowane w dół a dla a > 0 ramiona skierowane do góry. Z zapisu
−ax2 + bx + c nie wynika że ramiona tej paraboli są skierowane w dół ponieważ nie wiemy
ile wynosi a może być < 0 lub > 0.
18 sty 14:29