Dwa równania, trzy niewiadome.
frantz92: Witam,
mam problem z wyliczeniem 3 niewiadomych z 2 równań. Zapewne jest jakiś sposób, którego nie
znam. Wynik powinien być x=5, y=5, z=−3.
4x−5y−2z+39=0
−3x+3y−3z−9=0
18 sty 00:22
Licealista: masz do tego jakieś założenia? x,y,z∊C, ewentualnie ∊W? Wówczas będzie to równanie
diofantyczne, które można już rozwiązać (choć nie zawsze jest to łatwe)
18 sty 00:58
frantz92: To jest zadanie ogólnie z geometrii przestrzennej. Mam wyznaczyć prostą, która jest dwusieczną
dwóch innych prostych. Wektor kierunkowy obliczony, wystarczy punkt przecięcia obliczyć, a w
rozwiązaniu jest napisane, że należy wartości wyciągnąć, obliczając te równanie.
18 sty 01:03
frantz92: Chyba, że jest inny sposób, to tym lepiej, bo ostatnio parę razy trafiłem na zadanie, gdzie
blokowałem się w podobnej sytuacji (przedwczoraj na kolokwium miałem 4 niewiadome w dwóch
równaniach, a jak sprawdzałem poprzednie obliczenia, to wszystkie dobrze wykonałem, więc była
kwestia rozwiązania tego równania).
18 sty 01:06
Licealista: to chyba jednak Ci nie pomogę, za parę lat. na razie nie mój rewir
18 sty 01:09
frantz92: Ale dzięki za chęci!
18 sty 01:15