granica funkcji w punkcie
ramatahatta: Czołem szanownemu towarzystwu, żona jutro ma egzamin, próbuję pomóc i nijak nie wychodzi

lim x−>9 1/(3−
√x) = ?
Pomnożenie licznika i mianownika przez (3−
√x) czy przez (3+
√x) do niczego nie prowadzi, jak
to inaczej ugryźć, może ktoś podpowie?
17 sty 23:44
Eta:
w x→9 granicy nie ma
policz granice jednostronne (z lewej i prawej strony) x→9+ i x→ 9−
17 sty 23:52
Mila:
| | 3+√x | | 6 | |
=limx→9+ |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | 9−x | | 0− | |
| | 1 | | 3+√x | | 6 | |
Limx→9− |
| =limx→9− |
| =[ |
| ]=∞ |
| | 3−√x | | 9−x | | 0+ | |
18 sty 00:01
Eta:
18 sty 00:07
ramatahatta: Dzięki

Ale jeszcze dociekliwe pytanie − czy w takiej sytuacji konieczne jest jakiekolwiek
przekształcanie tego ułamka?
| | 1 | | 1 | |
Czy też może być po prostu lim x−>9+ |
| =[ |
| ]=−∞ ? |
| | 3−√x | | 0− | |
18 sty 00:18
Mila: Niekonieczne, ale ja próbuję, mając nadzieję, ze bez pierwiastka w mianowniku będzie mi
łatwiej.
18 sty 00:22
ramatahatta: Ok, i jeszcze raz piękne dzięki za 'oświecenie'
18 sty 00:25
Mila:
18 sty 00:26
Eta:
18 sty 00:26