matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwiastek z pierwiastka
comowa:
(
√
3−
√
5
+ (
√
3+
√
5
)
2
Proszę o pomoc, nie mogę dojść do tego jak uzyskać wynik podany w odpowiedziach (10)
17 sty 23:41
Eta:
(a+b)
2
=a
2
+2ab+b
2
3−
√
5
+2*
√
(3−
√
5
)(3+
√
5
)
+3+
√
5
= 6+2*
√
9−5
= 6+2*
√
4
= 6+2*2= 10
17 sty 23:43
comowa:
Dzięki, już rozumiem
17 sty 23:49