pochodne
PS: Mam do policzenia ekstrema funkcji
pierwiastki z f'(x) to x=0 i x=1
| | 8 | |
i tu jest moje pytanie bo w odpowiedzi jako min jest f(1)= |
| a nie ma w ogóle |
| | 3 | |
uwzględnionego f(0) które jest równe 3 wiec byłoby maximum, ale własnie nie jest uwzględnione,
dlaczego?
Jak jest 0 to sie nie liczy tego?
17 sty 23:23
Mila:

f '(x)=4x
3−4x
2
4x
3−4x
2=0
x
2(4x−4)=0⇔x=0 lub x=1
w x=0 pochodna nie zmienia znaku przy przejsciu przez ten punkt i dlatego nie ma tam ekstremum.
f '(x)>0
f(x)=x
4−(4/3)x
3+3 jest malejąca dla x<1 i rosnąca dla x≥1
17 sty 23:35
zombi: f'(x)=4x
3−4x
2
4x
3−4x
2=0
4x
2(x−1)=0
x
1=0
x
2=1
f''(x
2)=12x
2−8x=4 − czyli mamy pewność, że dla x
2 mamy mina
f''(x
1)= 0, nie jest ujemna, czyli nie ma maxa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstremum przeczytaj "Ekstrema a druga pochodna"
17 sty 23:42
zombi: Ups nie widziałem, przepraszam Mila.
17 sty 23:42
Mila: Myślę,Zombi, że Twój komentarz też ważny.
Ja poznaję po I pochodnej, ale druga też pomaga ( jeśli łatwa do policzenia).
18 sty 00:25
PS:
18 sty 08:34
PS: ok dziękuję
18 sty 08:37