Matematyka w EXELU - monte carlo i wykres zbioru
zdzieniu: Potrzebuję pomocy w wykonaniu zadań w Exelu:
1− Przy pomocy metody Monte Carlo oszacuj wartość objętość kuli o promieniu 1 (6666 losowań).
2− Sporządź wykres zbioru A = {(x,y): x = cos(3t); y = sin(2t); |t|<pi;}.
Na metodę monte carlo mam zrobione podobne zadanie, jeżeli by to pomogło to wyślę na maila.
Proszę o pomoc bo kogo nie zapytam to nie daje rady a to jest zadanie na 1 roku Inżynierii
Środowiska

mój email: zdzieniu@poczta.onet.pl
17 sty 23:12
MQ: Ad 2)
Robisz tabelkę składającą się z trzech równoległych kolumn:
kolumna dla t:
od −PI() do PI() co jakąś wartość (krok), np 0,01
kolumna dla x:
w niej liczysz cos(3*t), gdzie za t podstawiasz adres równoległej komórki z kolumny dla t
kolumna dla y:
w niej liczysz sin(2*t), gdzie za t podstawiasz adres równoległej komórki z kolumny dla t
robisz wykres punktowy (XY), dla którego WARTOŚCI X bierzesz z kolumny dla x, a WARTOŚCI Y
bierzesz z kolumny dla y.
ot i wszystko
18 sty 10:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdzieś studiujesz IŚ
18 sty 10:33
Katte789: A pomoże mi ktoś przy takich zadankach ?

1)przy pomocy metody monte carlo oszacuj wartość objętości kuli o promieniu 1 (6666 losowań).
2) losując 11111 punktów (x,y), sporządź wykres zbioru A={(x,y): logxy?>1}.
30 lis 22:25