granica funkcji
monja: | | x+√x | | (x+√x)(x−√x) | |
lim x→0+ |
| = lim x→0+ |
| wszystko sobie |
| | x−√x | | (x−√x)(x+√x) | |
ładnie skracam i wychodzi 1, tylko dlaczego w odpowiedziach jest −1? chodzi o to, że 0
+?
Jeśli tak to dlaczego i jak to rozumieć?
17 sty 21:36
kylo1303: Moze sobie za ladnie poskracalas? Mozesz napisac jaka operacje wykonalas?
Rozszerzenie ulamka to to chyba nie jest.
17 sty 21:38
monja: wzór skróconego mnożenia a2−b2 w mianowniku i liczniku
17 sty 21:40
monja: rzeczywiście, jest źle
17 sty 21:42
monja: ale i tak nie wiem dalej jak to zrobić
17 sty 21:42
kylo1303: Mozesz sprobowac z de L'hospitala
17 sty 21:53
Mila: | x+√x | | x+√x | | (x+√x)2 | |
| * |
| = |
| = |
| x−√x | | x+√x | | x2−x | |
| | x2+2x√x+x | | x+2√x+1 | |
= |
| = |
| teraz licz granicę |
| | x(x−1) | | x−1 | |
17 sty 22:33