proporcjonalność prosta
lena: Pomocy!
uzasadnij że następujące wielkości są wielkościami wprost proporcjonalnymi.
a) obwód rombu i długość jego boku
b) długość promienia okręgu i jego obwód
c) objętość prostopadłościanu i pole jego podstawy
17 sty 21:15
Janek191:
a)
L = 4 *a więc L / a = 4 czyli L i a są wprost proporcjonalne
b)
L = 2 π *r więc L / r = 2π czyli L i r są wprost proporcjonalne
c)
V = Pp*h więc V / Pp = h czyli V i Pp są wprost proporcjonalne
−−−−−−−−−−
4, 2π, h − to współczynniki proporcjonalności
17 sty 22:58