wzór Maclaurina :/
Timi: Jak zrobić to zadanie.
Dla funkcji x=arcctgx napisz wzór Maclaurina rzedu n=1. A następinie korzystając z powyższego
wzoru wykazać, ze dla x<0 zachodzi równość x<
π2 − arcctgx.
| | 1 | |
Pierwszą część w miare umię. Liczę pierwsza pochodną f'(x) = − |
| i druga pochodną |
| | x2+1 | |
f'(0) = −1
| | π | |
Wzór Maclaurina wygląda mniej więcej tak arcctgx = arcctg0 − x + R(x) = |
| − x + R(x) |
| | 2 | |
| | f"(c) | |
Nie wiem jak zapisać resztę. Ma to być chyba coś w stylu |
| * x = |
| | 2 | |
Dobrze? I co z tym dalej? Jak odnieść sie do drugiej częsci zadania?
17 sty 20:41
b.: stąd
| | π | |
x = |
| − arcctgx + R(x), |
| | 2 | |
czyli wystarczy wykazać, że reszta jest ujemna (gdy x<0, czyli c∊(x,0) )
17 sty 21:02
b.: aha, a reszta jest źle napisana, bo powinno być razy x2 a nie razy x, no i tą drugą pochodną
liczymy w punkcie c, a nie w punkcie x!
17 sty 21:03