nie umiem: mam problem z takim zadaniem:
zaznacz na płaszczyźnie zbiór wszystkich punktów,ktorych współrzędne x,y spełniają
warunek:
x2+y2-2x+6y+1>0
proszę chociaż o naprowadzenie mnie jakim sposobem to robic czy to jest funkcja liniowa
czy kwadratowa?
27 sie 16:26
Dariusz: (x-1)2 + y2 + 6y >0
(x-1)2 + y(y+6)>0 zatem szukamy takie punkty, ze
y(y+6)>-(x-1)2 I teraz taki myk, zauwazamy, ze funkcja f(y)= y(y+6) jest ujemna dla
0<y<-6 oraz dla y z przedzialu otwartego (-6,0) niemalejaca, pozostalo wyznaczyc
minimum, jednak tu posluze sie malutkim lematem czy tam twierdzeniem, tzn jezeli mamy
liczby x i y takie, ze
x+y=z to funkcja x*y przyjmuje maksimum dla x=y, jednakze tu jest taki haczyk, ze jezeli
istnieje prawdopodobienstwo, ze x i y sa przeciwnego znaku to maksimum zamienia sie na
minimum i zachodzi dla x=-y, zatem minimum dla y(y+6)=-9 dla y=-3 i y+6=x=3, dalej juz
jest latwo, zauwazyc, ze (x-1)2>9 itd.
27 sie 17:48
nie umiem: dzieki wielkie

27 sie 18:13