?
Patryk: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji
f(x)=log2[(m−2)x2−3x+mx+1]
jest zbiór liczb rzeczywistych
moja odpowiedz
m∊(5−2√2;5+2√2)
odpowiedz z book
m∊(2;5+2√2)
kto ma racje ?
17 sty 20:39
17 sty 20:44
Patryk: ?
17 sty 21:06
Mila: m∊(2;5+2√2)
rozwiązujesz 2 warunki
m−2>0 i Δ<0
17 sty 21:31
Patryk:

a=5−2
√2 b=5+2
√2
17 sty 21:42
Patryk: ale ja tak to widzę
17 sty 21:43
Patryk: m∊(5−2√2;5+2√2) cześć wspólna
17 sty 21:43
Patryk: ?
17 sty 21:52
Mila: a=5−2
√2≈5−2*1,4=5−2,8=2,2>2, dobrze masz, źle policzyłam przybliżenie wcześniej.
17 sty 21:55
Patryk: dzięki,szkoda ,ze w książce jest błąd
17 sty 21:56
Mila: 
zdarza się, ale jeszcze pomyślę, czy nie ma innych warunków i odpowiem.
17 sty 22:02