Uzasadnij że liczba
EWA: | | 4 | |
Uzasadnij ,ze liczba x= √3+8 |
| jest wymierna |
| | 3 | |
17 sty 20:31
Saizou : pod pierwiastkiem co jest
17 sty 20:34
17 sty 20:50
Saizou : i czy ta liczba jest wymierna
17 sty 20:55
EWA: tak mam uzasadnić ze ta cała liczba jest wymierna
17 sty 20:57
bezendu: @Saizou ja Ci odpowiem

ta liczba nie jest wymierna
17 sty 20:58
Eta:
17 sty 20:58
EWA: czyli co ja mam zrobić ? napisać to i ze jest niewymierna
17 sty 20:59
bezendu: no a jak mylisz
17 sty 21:00
EWA: ok
17 sty 21:01
Saizou : jest niewymierna bo....
17 sty 21:04
bezendu: jest niewymierna ponieważ rozwinięcie dziesiętne jest nieskończone i nieokresowe.
17 sty 21:13
asdf: udowodnij
17 sty 21:19
bezendu: √111=na kalkulatorze wychodzi 10.5356.......
17 sty 21:22
asdf: to nie jest udowodnienie
17 sty 21:23
bezendu: to nie wiem jak inaczej tego nie udowodnię
17 sty 21:24
asdf: nie udowadnia sie w taki sposob, ze "o, widzisz pierwsze 100 liczb sie nie powtarza to kolejne
pewnie tez".
17 sty 21:28
Saizou : np.
mamy wielomian
x
2−111=0
, zatem z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych mamy że
możliwymi kandydatami są ±1:±111, ale z tego wynika że żadna liczba z ww. nie spełnia
równania zatem
√111 jest liczbą niewymierną
17 sty 21:29