wyznaczanie wartości parametru m
Andzia: Witam, mam wyznaczyć te wartości parametru m, dla któych równanie ma jedno rozwiązanie.
(m−2)x2 + (m−2)x +1 = 0
dla m=2 nie ma rozwiązań
Liczę więc deltę i wychodzi mi równanie kwadratowe:
Δ=(m−2)2−4(m−2)
Δ=m2−4m+4−4m+8
Δ=m2−8m+12
aby równanie miało jedno rozwiązanie delta musi być równa zero, więc
m2−8m+12=0
liczę z tego deltę i wychodzi mi Δ=48 czyli nijak się to pierwiastkuje (4√3) poza tym delta
wyszła dodatnia więć są dwa rozwiązania a ma wyjść jedno równe 6.....
17 sty 20:17
Eta:
Δ
1= 64−48= 16
| | 8+4 | | 8−4 | |
m= |
| = 6 v m= |
| = 2 −−− odrzucamy |
| | 2 | | 2 | |
17 sty 20:22
Andzia: Dziękuję... co za głupi błąd, chyba czas się położyć spac.
17 sty 20:39
Eta:
17 sty 20:48