Wielomiany
Maroo: Dany jest wielomian W(x) = −2x
3 + kx
2 +4x − 8 x ∊ R
a) Wyznacz wartość k tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian x+1 była równa (
−6 )
Prosze o pomoc prosze o tylko ten jeden podpunkt rozwiazanie gdyz nie mam pojecia jak to zrobic
kombinowałem na rożne sposoby BARDZO DZIEKUJE prosze rozniez o krotki komenatrz dlaczego tak
sie robi a nie iaczej
Z gory dziekuje i pozdrawiam
17 sty 19:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
W(x) = (x+1)*g(x) − 6
W(−1) = −6 = −2*(−1)3 + k(−1)2 +4*(−1) − 8 ... wyznacz 'k'
17 sty 19:50
Maroo: Dzieki nie zauważyłem −1 bo liczyłem dla 1 wielkie dzieki
17 sty 19:53