Oblicz całkę: 1) ∫x^3(x^2-1)^7dx 2) ∫U{(x-1)e^x}{x^2}dx Prosze o pomoc
aqlec: Oblicz całkę:
1) ∫x
3(x
2−1)
7dx
Prosze o pomoc
17 sty 19:42
aqlec:
17 sty 20:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
t=x2−1 ⇒ x2 = t+1
dt = 2x dx
2)
wymnóż ... podziel na dwie całki i 'jedziesz' przez części obie
17 sty 20:07
aqlec: pierwsze mi wyszło, dziekuje
Ale czy to drugie na pewno ma byc przez czesci potem, bo cos mi nie wychodzi
17 sty 20:29
aqlec:
17 sty 21:17
Paula : mogłabym prosić o rozpisanie tego pierwszego przykładu, bo również mam z nim problem

t
7 mam
z tego liczyć całkę a z (t+1) pochodną ? czy odwrotnie ? bardzo proszę o pomoc, z góry
dziękuje
2 maj 15:24