oblicz całkę
Novy: Proszę o pomoc w obliczeniu całki
∫(5x+1)*sinx*cosx
wynik ma być (−1/4 − 1/5x)cos2x + 5/8sin2/8
17 sty 19:41
17 sty 19:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
i liczysz przez części
17 sty 19:53
Novy: dziękuję poszło mam jeszcze jeden przykład
(x2−1)5 / x
17 sty 20:31
Mila: nieładna calka.
1) podnieść do 5 ( ? ? ) i wydzielić przez x , wtedy suma prostych całek.
albo
2) podstawienie:
| | 1 | |
[x2−1=t; x2=t+1; 2xdx=dt; dx= |
| ] |
| | 2x | |
| 1 | | t5 | |
| ∫ |
| dt teraz podziel licznik przez mianownik |
| 2 | | t+1 | |
17 sty 23:04
Novy: mam to wyliczyć przez sumę prostych całek (rozkład) tylko nie wiem jak to do potęgi podnieść
17 sty 23:11
Mila: (x
2−1)
2(x
2−1)
2*(x
2−1)=
=(x
4−2x
2+1)*(x
4−2x
2+1)(x
2−1)=
=(x
4−2x
2+1)*(x
6−3x
4+3x
2−1) teraz każdy zkażdym, ale to toporny sposób dla cierpliwych
II sposób jest lepszy (wg mnie)
| | −1 | |
t5 : (t+1)=t4−t3+t2−t+1 + |
| |
| | t+1 | |
Horner t=−1
1 0 0 0 0 0
1 −1 1 −1 1 −1 reszta −1
liczysz całkę
| 1 | | −1 | |
| ∫(t4−t3+t2−t+1 + |
| })dt |
| 2 | | t+1 | |
18 sty 00:19