jak to zrobic
bartek: jak rozwiazac taki uklad równań ?
3(x−y)+4x=8
3(x−5y)=5−9y
17 sty 19:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
wymnóż nawiasy przez stałą ... redukuj co sie da w jednym i w drugim równaniu
z pierwszego wyznacz (3y) i podstaw do drugiego równania ... wylicz 'x' i podstaw do pierwszego
równania aby wyliczyć 'y'
17 sty 19:38
mala2: 3x−3y+4x=8
3x−15y+9y=5
.........
7x−3y=8 ..........|*(−2)
3x−6y=5
..........
−14x+6y=−16
3x−6y=5
..........
−14x+3x+6y−6y=−16+5
−11x=−11
x=1
7x−3y=8
7*1−3y=8
−3y=1
18 sty 03:06