spozadz wykres funkcji
ewa: g(x)=x+2x−3
17 sty 19:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
poziom liceum czy studia
17 sty 19:28
ewa: liceum
17 sty 19:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
swoim bystrym okiem zauważasz:
| x+2 | | x−3 +5 | | 5 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| x−3 | | x−3 | | x−3 | |
| | 5 | |
czyli rysujesz f(x) = |
| i ten wykres przesuwasz o jaki wektor, aby podstał wykres g(x)  |
| | x | |
17 sty 19:31
ewa: wielkie dzieki ja jestem dno matematyczne
17 sty 19:37
ZK: Az tak sie nie oceniaj . Moze zeby bylo latwiej to zapiszemy ta funkcje ksiazkowo czyli tak
| | 5 | | 5 | |
y= |
| +1 czy teraz widzisz o jaki wektor nalezy przesunac wykres funkcji y= |
| |
| | x−3 | | x | |
17 sty 19:43
ewa: teraz to tak
17 sty 19:45