trygonometria
kp01: Rozwiąż równanie:
cos4x − sin4x = sin4x
doszedłem do postaci: cos2x − sin2x = sin4x
ale nie wiem co dalej z tym zrobić, pomożecie?
17 sty 19:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
cos2x−sin2x = cos2x
sin4x = 2sin2xcos2x
17 sty 19:21
PW:
cos2x−sin2x−cos2x
17 sty 19:21
PW: Oczywiście "=" a nie "−" − bład pisarski, ale i tak byłem wolniejszy o 1,2E−010 sek.
17 sty 19:22
kp01: dzięki
17 sty 19:23
kp01: jeszcze jedno pytanko:
| | π | | 5π | |
doszedłem do wyników x = |
| + kπ ⋁x = |
| + kπ |
| | 12 | | 12 | |
| | π | | kπ | |
wszystko ok, tylko, że w odpowiedziach jest jeszcze trzeci wynik − x = |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | |
jak dojść do tego wyniku?
17 sty 19:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapewne zapomniałeś o cos2x = 0
17 sty 19:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
dzieląc obustronnie przez cos2x ... nieładnie ojjj nieładnie
17 sty 19:36
kp01: no taaak! jeszcze raz dzięki
17 sty 19:38