całka
PS: Help
∫lnxdx
17 sty 18:59
h: x(lnx−1) + C
17 sty 19:03
PS: no fajnie ale jak to zrobic?
17 sty 19:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
przez części
u' = 1 ; u = x
17 sty 19:08
PS: wysżło mi xlnx−1
17 sty 19:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
to źle Ci wyszło
ile to jest ∫dx
17 sty 19:15
17 sty 19:16
PS: a coś takiego ∫√xln2xdx
17 sty 19:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie ... przez części
u' = √x ; u = ....
v = ln2x ; v' = ...
17 sty 19:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
później jeszcze raz przez części i później już będzie całka elementarna
17 sty 19:24
PS: a przez podsatwiania? da si ejakos prosciej?
17 sty 19:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie
17 sty 19:29
PS: a da sie jakos rozróżniać kiedy przez podsatwianie nalezy robic a kiedy przez części?
17 sty 19:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli masz iloczyn dwóch funkcji 'z różnych parafii' np. x*sinx ... lnx*arctgx ... √x*2x
... itd.
to będzie na 99% przez części
jeżeli masz postać ułamka i co więcej w liczniku masz coś co wyglada prawie jak pochodna z
calego/części licznika lub masz iloczyn dwoch funkcji, z których jedna z nich jest bliska
pochodnej drugiej (lub jej części) to na 99% będzie przez podstawienie
17 sty 19:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale tak na prawdę ... to trzeba przerobić po min 100 przykladów z tej metody i z tej metody i
wtedy będziesz 'czuł' kiedy jak całkować
polecam Analiza Matematyczna − Skoczylas (taka podstawowa pozycja przy analizie)
17 sty 19:34
PS: ok dzięki, przejrzę, a mógłbyś mi pomóc przy tym przykłądzie o który pytałem powyżej bo nie
chce mi wyjsc, robię tak (i wychodzi mi ze wystarczy jedno przez częsci nie dwa)
∫
√xln
2xdx
u(x)=x
√x v(x)=ln
2x
| | x1/2 | |
x3/2ln2x − ∫x−1/2 = x3/2 − |
| = x3/2 − 2x1/2 |
| | 1/2 | |
17 sty 19:41
PS:
17 sty 19:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
u(x) źle ... kwestia stałych

v'(x) bardzo źle
17 sty 19:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
v(x) = ln
2x = (lnx)
2
v'(x) = ... ile
17 sty 19:48
PS: że to niby funkcja złożona?
17 sty 19:59
17 sty 20:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
ooo
teraz dobrze
popraw jeszcze u(x)
i przelicz ponownie
17 sty 20:01
PS: x3/2 ?
17 sty 20:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
iii ... czegoś brakuje
oblicz pochodną z tego i zobacz czy wyjdzie u'
17 sty 20:03
17 sty 20:04
PS: nieee
17 sty 20:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee
17 sty 20:04
17 sty 20:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodna ... no i widzisz ... to nie jest to samo co x
1/2 ... prawda


więc źle wyliczyleś u(x)
17 sty 20:05
PS: 2x3/2 ?
17 sty 20:07
PS: nieee
17 sty 20:07
PS: ja pi........
17 sty 20:07
Artur_z_miasta_Neptuna: sprawdź licząc pochodną i sprawdź czy wyjdzie u' = x1/2
17 sty 20:07
17 sty 20:08
PS: tak?
17 sty 20:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
ooo i teraz jest dobrze
więc teraz jesteś gotów by policzyć pierwszą część zadania czyli pierwsze całkowanie przez
części
17 sty 20:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
drugie już bedzie łatwiejsze (analogiczne)
17 sty 20:10
PS: ok zaraz policze mam jeszcze pytanie do takiego dziwnego zadania
Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami x=0, x=1, osią OX i krzywą y=x2−4x+4
wliczyłem z równania ze x=2 tylko nie wiem co z tym dalej robic
17 sty 20:15
PS:
17 sty 20:28
PS: 
17 sty 20:39
17 sty 20:58
17 sty 21:19
kylo1303: A miałes calki oznaczone? Bo to elementarne zadanie z calek oznaczonych
17 sty 21:19