skoczek
justyna: Mam takie zadanie:
z ilu metrów spada skoczek, jeżeli prędkość jego spadku wyniosła 20m/s ?
17 sty 18:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
V
0 = 0
V
K = 20m/s
a = g = 10m/s
2
jak obliczyć czas lotu i drogę
17 sty 19:04
justyna: tak
17 sty 19:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale to jest pytanie skierowane ode mnie do Ciebie
zapisałem Ci dane ... teraz Ty masz siąść na tyłeczku, zajrzeć do zeszytu, odnaleźć wzór i
podstawić dane do wzoru
17 sty 19:09
justyna: ja już obliczyłam to zadanie, wyszło 320 ale nie wiem czy dobrze, wiec chciałam by ktos napisał
wynik w celach porównawczych
17 sty 19:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to zamiast podawać treść zadania napisz swoje obliczenia
spojrzy się i oceni
17 sty 19:12
justyna: zadanie obliczyłam na całkach, skorzystałam ze wzoru:
v=∫adt
17 sty 19:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale nadal nie widzę obliczeń
17 sty 19:14
justyna: ja rozwiązałam to tak:
g=10 m/s
2 (w przybliżeniu)
v= ∫adt=∫gat=g∫1dt=gt
v=gt
t=v/g
t=2s
s=1/2*10m/s
2*4s
2=20m
17 sty 19:16
justyna: problem w tym, że koleżance wyszło 320 i mamy dylemat, kto ma dobrze
17 sty 19:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
20m ... nie wiem jak jej wyszło 320m
17 sty 19:18
justyna: czyli mam dobrze, tak?
17 sty 19:19
justyna: a drugi przykład był analogiczny, tyle, że w poleceniu bylo, ze skoczek spada z 80m/s
Wiec, bedzie:
v=80m/s
g=10m/s
2
v=∫adt=∫gat=g∫1dt=gt
v=gt
t=v/g
t=8s
s=40m
17 sty 19:24
justyna:
17 sty 19:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlaczego 40
17 sty 19:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
i tu masz swoje 320metrów
17 sty 19:26
justyna: rzeczywiscie, chyba mowiłysmy o roznych przykładach i dlatego nam sie nie zgadzało, dziekuje za
pomoc
17 sty 19:28