rozwiaz rownanie i wyznacz dziedzine
ewa: xx+2=3x−1
17 sty 18:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
prawa strona ... w jeden ułamek
i mnożysz na krzyż
rozwiązujesz równanie kwadratowe
17 sty 18:31
ewa: xx+2=3x−1
17 sty 19:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze raz napiszę:
prawa strona ... w jeden ułamek
i mnożysz na krzyż
rozwiązujesz równanie kwadratowe
17 sty 19:05
ZK: Dziedzina x+2≠0 to x≠−2 i x≠0
| x | | x+2 | | 3 | | x+2 | |
| + |
| = |
| − jedynke zapisalem jako |
| =1 teraz wspolny |
| x+2 | | x+2 | | x | | x+2 | |
mianownik
| 2x+2 | | 3 | |
| = |
| mamy proporcje mozemy mnozyc na krzyz
|
| x+2 | | x | |
x(2x+2)=3(x+2)
2x
2+2x=3x+6
2x
2+2x−3x−6=0
2x
2−x−6=0 a to rownanie kwadratowe to potrafisz rozwiazac
Na koncu sprawdz czy rozwiqazanie naleza do dziedziny
17 sty 19:12
ZK: Lub tak jak podpowiada Artur
| x | | 3 | | x | | x | |
| = |
| − |
| bo 1 zapiszesz jako |
| =1
|
| x+2 | | x | | x | | x | |
Teraz wspolny mianownik i mnozenie na krzyz
17 sty 19:19