zastosowanie logarytmów
ala: Po dwóch godzinach od rozpoczęcia pewnego doświadczenia liczba bakterii była równa 1200, a po
sześciu godzinach wzrosła do 10800. Liczbę bakterii w zależności od czasu t( w godzinach)
opisuje wzór:
y=yo * a do t
gdzie y0 jest początkową liczbą bakterii, natomiast a − Pewną stałą. Oblicz, ile było bakterii
na początku doświadczenia, a ile po 10 godzinach
y=y0 * a do t
1200=y0 * a²
10800=y0 * a⁶
y0=1200/a²
10800=1200/a² *a⁶
10800=1200 * a⁴ /:1200
a⁴=9 i nie wiem co dalej
a powinno wyjść √3 może mi pomóc
17 sty 17:54
SD:
a ile jest (√3)4
17 sty 17:58
ala: ok a możesz napisać z czego to wynika (czy z własności logarytmów)
17 sty 18:17