Rozwiąż równanie
bezendu: |x−3|+2x=12
x−3≥0 x−3<0
x≥3 x<3
x−3+2x=12 −x+3+2x=12
3x=15 x=9 nie jest rozwiązaniem
x=5
a czy mogę zrobić to innym sposobem ?
|x−3|+2x=12 x=3
1) (−∞,3) −x+3+2x=12
x=9 nie jest rozwiązaniem
2) <3,∞) x−3+2x=12
3x=15
x=5 jest rozwiązaniem
17 sty 17:44
Aga1.: Ja widzę ten sam sposób, tyle,że niżej ładniej wygląda.
17 sty 17:50
bezendu: ok
17 sty 17:55
Saizou :

można graficznie

y=lx−3l
y=−2x+12
zatem x=5
17 sty 17:57
bezendu: dzięki ale wolę tradycyjne liczenie
17 sty 18:04