Równanie trygonometrycne
dott90:
17 sty 17:38
Eta:
podstawiasz za:
dokończ .......
17 sty 20:55
Saizou : x=2t
2cos2t−4cost+3=0
2(cos
2t−sin
2t)−4cost+3=0
2cos
2t−2sin
2t−4cost+3=0
2cos
2t−2(1−cos
2t)−4cost+3=0
2cos
2t−2+2cos
2t−4cost+3=0
4cos
2t−4cost+1=0
(2cost−1)
2=0
zatem
t=....
17 sty 21:03
Eta:
17 sty 21:04
Saizou : i nie trzeba znać skomplikowanych wzorów
17 sty 21:05
Eta:
A cóż to za
skomplikowany wzór ?

cos2α= 2cos
2α−1
17 sty 21:08
jaryn93: możesz mi napisać wzór z którego skorzystałeś przekształcając cos2t ⇒ cos2t−sin2t?
17 sty 21:12
asdf: cos(x+y) = cosxcosy − sinxsiny
17 sty 21:14
jaryn93: dziękuję bardzo
17 sty 21:15
jaryn93: | | x | | 1 | |
gdy mamy cos |
| = |
| co trzeba dalej zrobić? |
| | 2 | | 2 | |
17 sty 21:24
Saizou : | | x | |
Eta to tak strasznie wyglądało dla kąta |
| |
| | 2 | |
17 sty 21:25