współliniowość
henio: Witam,
Mamy trzy punkty:
A = (−4, −2)
B= (1,2)
C=(6,6)
Jak sprawdzić, czy są współliniowe?
17 sty 17:36
Aga1.: Np. Napisać równanie prostej AB i sprawdzić, czy punkt C należy do tej prostej.
17 sty 17:38
Mila: 1) Praktycznie ( zaznaczasz w układzie wsp., jeśli to wystarczy to dobrze)
2) piszesz równanie prostej przechodzącej przez np. Ai B i sprawdzasz, czy wsp. punktu C
spełniają równanie .
3) sprawdzasz, czy wektory są równoległe.
17 sty 17:41
PW: Można "od podstaw" − punkty są współliniowe, jeżeli ich odległości d1,d2,d3 spełniają
warunek
d1+d2 = d3 lub d1+d3 = d2 lub d2+d3 = d1.
Po prostu policzyć te trzy odległości i sprawdzić.
Za karę powiedz − ten warunek to:
a) definicja
b) pewnik
c) twierdzenie.
17 sty 18:25
henio: ok, a umiałby to ktoś zrobić na postawie wektorów?
17 sty 20:26