funkcja wykładnicza
Paula: Dlaczego w funkcji wykładniczej f(x)=ax musi być a>0?
17 sty 17:14
gra: bo ax to inaczej axlnaa, a z własności logarytmów, liczba logarytmowna musi być większa
od 0.
17 sty 17:16
Paula: Czyli że ta własność wynika z innej własności i tak po prostu jest? Co by się stało gdyby a
było ujemne? xln to to samo co log?
17 sty 17:23
gra: mialo być log zamiast ln... pomyliło mi się
17 sty 17:25
PW: Założenie a>0 (i a≠1) wynika z definicji funkcji wykładniczej (tak się umówiliśmy i nie ma o co
pytać − z definicjami się nie dyskutuje). Dlaczego taka umowa, to już właściwie nieistotne
(ograniczenia na a mają sens, i tłumaczy się to na lekcji, tyle że nie wszyscy słuchają).
17 sty 17:33
Paula: Widocznie nie na wszystkich lekcjach się to tłumaczy bo u mnie tłumaczone nie było
17 sty 17:50
Aga1.: To zobacz co napisano o potęgach o wykładniku rzeczywistym.
Gdy a=1 to f(x) =1 −−−jest to funkcja liniowa (stała)
17 sty 17:55
Paula: To wiem, ale co jeżeli a<0?
17 sty 17:58
Aga1.: Potrafisz obliczyć w zbiorze liczb rzeczywistych np. (−4)12?
17 sty 18:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a>0 ze względu na to, że na poziomie szkoły średniej nie jesteś w stanie napisać ile to jest
m.in. (−1)1/2
17 sty 18:06
Paula: No tak! To co pod pierwiastkiem parzystego stopnia nie może być ujemne. Dzięki bardzo
17 sty 18:06