molowosc
chemia: obliczyc molowosc 60% H2SO4 o gestosci 1,6 g/cm3
mam dwa wzory na to:
CM =Cp*d *1000/ 100%*M
CM= n/v(dm3), n=m/M
i mam teraz pytanie, bo w pierwszym wzorze wszystko okej, ale korzystajac z drugiego wzoru mam
pewien problem. A dokladnie z m. Ile ono wynosi? 960g?
17 sty 16:49
Mateusz: Tylko po co ci tu liczba moli H
2SO
4? mozesz ją wyznaczyc z prostej proporcji
1 mol H
2SO
4−−−−−−−>Masa molowa H
2SO
4
y moli−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−>60g bardziej ci tu V jest potrzebne:
1cm
3 roztworu→1,6g roztworu
x−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−>100g
| | m | | m | | 100g | |
lub po prostu z definicji gęstosci: d= |
| => V= |
| = |
| masa 100g wynika |
| | V | | d | | 1,6g/cm3 | |
z załozenia(ja tak załozyłem poniewaz nie ma podanej masy roztworu) tzn konkretnie z definicji
stezenia procentowego.
17 sty 17:06
chemia: dlaczego 60g ?
17 sty 17:12
Mateusz: Cp=60% wiec w 100g roztworu znajduje sie 60g H2SO4 wynika to wprost z definicji stezenia
procentowego
17 sty 17:15
chemia: dobrze. Jesli mam te 60g i chce wyznaczyc n, to musze zastosowac sie do wzory m/M, tak? m=60,
M=98, czyli n≈0,61, tak

V=62,6cm
3 czyli 0.0625dm
3, wiec Cm, po podstawieniu do wzoru
powinno wyjsc 9,76. Wszystko sie zgadza?
17 sty 17:25
Mateusz: Tak mozesz to zastosowac do tego wzoru co podałes/as obliczen nie sprawdzam

ale zakładam ze
dzielic chocby na kalkulatorze umiemy

w kazdym razie powinno wyjsc takie samo jak w
pierwszym wzorze
17 sty 17:30
chemia: wyszlo z roznica 0,3, ale to chyba nie przeszkadza? ;>
17 sty 17:45
Mateusz: Nie nie to zalezy od dokładności kalkulatora i tak to jest niewielka roznica jesli o to chodzi
gdyby była znacząca no to juz trzeba sie zastanawiac i szukac błędu
17 sty 18:58