matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całke
Ven:
∫sin
2
(5x)dx nie za bardzo ogarniam nawet jak sie za to zabrać
17 sty 16:37
Mila:
korzystając z wzoru: cos2x=1−2sin
2
x
1−cos2x
sin
2
x=
mamy
2
1−cos(10x)
sin
2
(5x)=
2
1−cos(10x)
1
∫sin
2
(5x)dx=∫
dx=
∫(1−cos(10x))dx
2
2
i z podstawowych wzorów
17 sty 17:00