Oblicz obj i p, całkowite
Obscurity: Oblicz objętość i pole całkowite sześcianu wiedząc, ze jego przekatna ma długość
a) d= 12
b) d=8
17 sty 15:48
Obscurity: 2.Oblicz boki prostopadłościanu o podstawie prostokąta, wiedząc, ze przekątna podstawy i
przekątne ścian bocznych wychodzących z jednego wierzchołka wynoszą kolejno:
a) d₁=5,d₂=3,d₃=4
b)d₁=20,d₂=6,d₃=8
17 sty 15:49
Obscurity: 3. oblicz objętość i pole całkwite ostrosłupa prawidłowego, którego krawędź podstawy ma długość
a, a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miary α. oblicz dla:
a) a=6cm i α=60 stopni
b)a=10cm i α=30 stopni
17 sty 15:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 1 ...
krok 1 ... rysunek
krok 2 ... odnajdujesz w wzorach lub sam wyliczasz zależność przekątnej sześcianu (foremnego
zapewne) od boku tegoż sześcianu
krok 3 obliczasz V
17 sty 15:51
ZK: Zadanie nr 1 rozwiazemy na chlopski rozum. (do wszystkich zadan rusuj rysunki )
Zadaj sobie pytanie . Co to jest szescian ?. Jewst to figura ktora jest zbudowana z 6 −sciu
takich samych scian . Czym sa te sciany? . Odpowiedz. Sciany te sa kwadratami.
Teraz co wiemy o przekatnej w kwadracie jaki jest wzor . Taki d=a
√2 . Mozna go wyprowadzic z
twierdzenia Pitagorasa jak sie zapomnisz
| | d | |
To teraz z tego wzoru wyliczymy bok a kwadratu czyli a= |
|
|
| | √2 | |
| | 12 | | 144 | |
Wzor na pole szescianu to P=6*a2=6*( |
| )2 =6* |
| = policz sobie j2
|
| | √2 | | 2 | |
| | 12 | |
Wzor na objetosc szescianu V=a3 to V=( |
| )3= ......j3
|
| | √2 | |
TO samo policz dla d=8
Do pozostalych zadan tez zadawaj sobie takie . Co to jest za figura. jak jest zbudowana . Jak
moge wykarzystac dane i przede wszystkim w takich zadaniach rysunki
17 sty 17:07