wyznacz dziedzine i miejsce zerowe
panoramix: Wyznacz dziedzine oraz miejsce zerowe:
f(x)=x3−x przez x2−1
17 sty 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym problem

nie wiesz jak się dziedzinę wyznacza

nie wiesz jak się wyznacza miejsca zerowe
17 sty 15:38
ble ble: x2−1=0
x2=1
x=1 ⋁ x=−1 (miejsca zerowe)
17 sty 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
ble ble ... czy aby na pewno
17 sty 15:47
ble ble: tak tylko nie pamietam jak dziedzine sie wyznaczało
17 sty 15:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
na co patrzysz przy wyznaczaniu dziedziny

licznik czy mianownik

na co patrzysz przy wyznaczaniu miejsc zerowych

licznik czy mianownik
17 sty 15:50
bezendu: Df=x∊R/{−1,1}
17 sty 15:50
Marii:
x
2−1≠0 ⇒ (x−1)(x+1)≠0 ⇒ D: x ∊ R \{−1, 1}
Miejsca zerowe
f(x)=0 ⇔ x
3−x=0 ⇔ x(x
2−1)=0 ⇔ x=0 v x = −1 v x=1
czyli m. zer x=0 bo pozostale nie naleza do dziedziny
17 sty 15:51
panoramix: Dzieki Marii, i bezendu za pomoc
17 sty 15:53
ble ble: dziedzina licznik
miejsca zerowe mianownik
17 sty 15:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
odwrotnie ble ble
17 sty 15:53
bezendu: no to źle bo dziedzina z mianownika a miejsca zerowe z licznika
17 sty 15:54