17 sty 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
dzielisz na dwie całki
krok 2 pierwsza przez części, a w drugiej zauważasz że jest to ∫ f(x)*f'(x) dx ... czyli
17 sty 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... pierwsza nie przez części tylko podstawienie t=1−x2 ; dt = −2xdx
17 sty 15:26
Mateusz: Czyli musze to potem zcałkować przez podstawienie

tylko nie zabardzio wiem jak
17 sty 15:28
Mateusz: mógłbyś mi napisac te obliczenia
17 sty 15:29
pigor: | | dx | |
... arcsinx=t |
| =dt i x=sint ⇒ |
| | √1−x2 | |
∫(sint + t) dt = −cost+
12t
2+C=
12arc
2sinx − cos(arcsinx)+C =
=
12arc
2sinx −
√1−x2+C
17 sty 15:32