całła
ewcielinka: Jak obliczyć taką całkę? ∫6−xdx ?
17 sty 15:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a ile wynosi pochodna z 6
−x
17 sty 15:09
ewcielinka: −6−xln6
17 sty 15:12
ewcielinka: | | 6−x | |
czyli całka −( |
| )  |
| | ln6 | |
17 sty 15:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli ∫ 6
−x *(−ln6) dx = 6
−x + C
| | 1 | |
więc: ∫ 6−x dx = 6−x* |
| + C |
| | −ln6 | |
17 sty 15:14
ewcielinka: dziękuję bardzo

tak coś kombinowałąm, ale nie byłam pewna. A jednak było ok
17 sty 15:15
ewcielinka: | | dx | |
a taka całka ∫ |
| ? jakie podstawienie zrobic? |
| | x√x+9 | |
17 sty 16:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
t =
√x+9 więc dodatkowo wiesz, że t
2 = x+9 ⇔ x = t
2−9
17 sty 16:11
ewcielinka: | | 1 | | 1 | |
po podstawieniu wyszło mi |
| ∫ |
| co dalej? |
| | 2 | | (9t−t3)*√18−t2 | |
17 sty 16:18
Artur z miasta Neptuna:
A niby jakim cudem Ci takie okropienstwo wyszlo
17 sty 16:56