| π | ||
Wykres funkcji f(x)=sin( | ) jest − jak wiadomo − wykresem funkcji g(x)=sinx przesuniętym o | |
| 6 |
| π | ||
wektor [− | ,0]. Razem z wykresem przesuwa się dziedzina funkcji, więc dziedziną funkcji g | |
| 6 |
| π | π | |||
był przedział < | ,2π+ | >. | ||
| 6 | 6 |
| √2 | π | π | ||||
|sinx|≤ | , x ∊ < | ,2π+ | >. | |||
| 2 | 6 | 6 |
| √2 | π | |||
Wiadomo, że | = sin | , | ||
| 2 | 4 |
| π | π | π | π | |||||
−sin | ≤ sinx ≤ sin | , x ∊ < | ,2π+ | >. | ||||
| 4 | 4 | 6 | 6 |
| π | π | |||
−sin | = sin(− | ), | ||
| 4 | 4 |
| π | π | π | π | |||||
sin(− | ) ≤ sinx ≤ sin | , x ∊ < | ,2π+ | >. | ||||
| 4 | 4 | 6 | 6 |