Wyznacz wszystkie liczby zespolone spełaniające równość
jane : Wyznacz wszystkie liczby zespolone spełaniające równość
| | −19 | | 25 | |
moja odpowiedź to |
| − |
| i, ale nie jestem pewna czy jest dobrze... |
| | 29 | | 29 | |
17 sty 15:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz nam tutaj obliczenia
coś dziwnie że tylko jedna wyszła
17 sty 15:03
jane : Już piszę, a generalnie przykład to:
nie wiem jak ja to przepisywałam...
17 sty 15:07
jane : (z+2)(2+i)=(3z+1)(i−1)
2z + iz+4+2i=3zi−3z+i
2−i
2z+iz+4+2i−3iz+3z+1+i=0
5z−2iz+5+3i=0
z(5−2i)=−5−3i
| | (−5−3i)*(5+2i) | |
z= |
| |
| | (5−2i)*(5+2i) | |
17 sty 15:13
Mila: Dobrze.
17 sty 15:16
jane : Super, wystraszyłam się tych ułamków. Dzięki
17 sty 15:17
Mila:
17 sty 15:32
Janek191:
Raz jest napisane 3z + i , innym razem 3z + 1
Jak właściwie powinno być ?
17 sty 16:27
Mila: Janek ma rację.
Wynik z 15:13 dla wersji:
(z+2)(2+i)=(3z+i)(i−1)
17 sty 16:37