Δ = 9 − 2√6 − 4√3 + 4√2
Drago: Δ = 9 − 2√6 − 4√3 + 4√2
√Δ = kto mi to obliczy ?
POMOCY !
17 sty 14:46
Dominik: skad otrzymales taka egzotyczna Δ?
17 sty 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokaż równianie
17 sty 14:48
Drago: x2 − (√2 + √3)x + √6 + √3 − √2 − 1
a = 1
b = −(√2 + √3)
c = √6 + √3 − √2 − 1
Być może źle obliczyłem, po prostu proszę o pomoc bo utknąłem przy tym zadaniu
17 sty 14:50
Drago: równanie: x2 − (√2 + √3)x + √6 + √3 − √2 − 1 = 0
17 sty 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
2+2√6+3 −4√6−4√3+4√2−4 = 1 −2√6−4√3+4√2
17 sty 14:54
Drago: czemu tam jest − 4 a nie + 4 ? skoro mnożymy przez − 4
17 sty 14:56
Drago: dostałem podpowiedź od kumpla "sprowadź do wspólnego mianownika" ale nie kumam o co chodzi,
potrafi ktoś to rozgryźć ?
17 sty 14:57
Dominik: wszystko jest we wspolnym mianowniku o wartosci 1
17 sty 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
powinno być +4
zacznijmy od początku ... napisz treść zadania ;;; "pierwotną"
17 sty 15:01
Drago: to ja nie rozumiem, wg Artura wychodzi że delta jest < 0 i po sprawie no ale raczej tam jest +
4 a nie − i wtedy delta ≈ 2 i trzeba obliczyć pierwiastki...
17 sty 15:02
Drago: Rozwiąż równanie kwadratowe :
75) x2 − (√2 + √3)x + √6 + √3 − √2 − 1 = 0
To jest dokładna treść zadania
17 sty 15:03
Drago: czyżby błąd w treści zadania ?
17 sty 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x−√2−1) (x−√3+1) = 0
17 sty 15:08
Drago: o widzisz wielkie dzięki !
17 sty 15:09