..
olcia:
| | x−2 | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| . Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f |
| | √x−2 | |
Moje rozwiązanie
| | (x−2)1 | |
f(x) = |
| = (x−2)12 = √x−2 |
| | (x−2)12 | |
czyli x−2 ≥0 ⇒ x ≥ 2 czyli D
f : x ∊ <2; +
∞)
miejsce zerowe x=2
dobrze ?
17 sty 14:38
olcia: czy powinnam zrobić założenie od razu zanim przekształcę funkcję czyli wtedy jako że ten
pierwiastek jest w mianowniku to x > 2 i wtedy funkcja nie ma miejsc zerowych ... >
17 sty 14:40
Mati_gg9225535: zle bo w mianowniku nie moze byc 0
17 sty 14:40
Mati_gg9225535: 2 opcja lepsza
17 sty 14:41
Mati_gg9225535:
D: √x−2 ≠ 0
x−2 > 0
x>2
x−2 = 0 ⇔ x=2 ∉ D
17 sty 14:42
17 sty 14:44
olcia: haloooooooo
17 sty 15:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie pokazuje że jest pierwiastkiem ... tylko że funkcja zbiega do 0 dla x−> 2
+
jaka jest dziedzina tej funkcji
17 sty 15:17
olcia: no właśnie pytałam czy mogę najpierw uprościć funkcję czy najpierw musze wyznaczyc dziedzine
17 sty 15:19
ZK: Nie mozesz najpierw upraszac funkcji bo moze sie okazac ze dziedzina funkcji nie jest taka sama
jak po uproszczeniu
17 sty 17:29