xz
Marii: Czy to prawda?
∞
n=1
17 sty 14:13
17 sty 14:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdby szereg był od n=0 ... wtedy byłaby to prawda
17 sty 14:15
Marii: więc jeśli by było od n=0 to by była prawda tak?
17 sty 14:16
Marii: okej

wyprzedziłeś moje pytanie
dziękuję
17 sty 14:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
ten szereg = e
1 −1 i koniec
17 sty 14:17
Marii: a jak mogę zbadać zbieżność takiego szeregu
∞
n=1
17 sty 14:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
zbadać zawsze może ... kto Ci zabroni
17 sty 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna: możesz*
17 sty 14:26
Marii: tylko zapytałam "jak"
17 sty 14:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
szczerze mówiąc ... nie pamiętam jak się sprawdzało zbieżność szeregów funkcyjnych ... więc nie
pomogę w tym momencie
17 sty 14:28
Marii: a może z tym pomożesz ?
∞
| | n | |
Suma szeregu ∑ ln( |
| ) wynosi.... |
| | n+1 | |
n=1
17 sty 14:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
szereg rozbieżny
17 sty 14:45
Marii: a u mnie są odpowiedzi
a) 0
b) ∞
c) −∞
czyli która jest dobra ?
17 sty 14:46
b.: @Marii 14:20:
zbieżność możesz zbadać stosując zwykłe kryterium Cauchy'ego (można myśleć że x to parametr)
17 sty 14:49
b.: @14:31:
| | n | |
ln |
| = ln n − ln(n+1), |
| | n+1 | |
dzięki czemu można policzyć sumę częściową
17 sty 14:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
to ułatwia sprawę
więc szereg <0 ... jako że a
1 = ln 0.5 <<0 ... to przy takich odpowiedziach zaznaczasz ... (c)
17 sty 14:51
Marii:
| | x | |
czyli lim n→∞ ( |
| ) = 0  |
| | n | |
i wniosek że szereg jest zbieżny ?
17 sty 15:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
to że lim −> 0 nie oznacza że szereg zbieżny:
| | 1 | |
przykład ∑ |
| jest rozbieżny |
| | n | |
17 sty 15:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest warunek konieczny, ale nie jest to warunek wystarczający
17 sty 15:12
Marii: ale z kryterium Cauchy'ego wychodzi granica =0 <1 czyli zbiezny
17 sty 15:13
Marii: ale nie zrozumiałeś o co mi chodziło

ja liczyłam sobie z kryt. Cauchy;ego
17 sty 15:14
Marii: Hm ? pomocy Chłopaki
17 sty 15:24
Fixed: 1
17 sty 15:30
Marii: co 1 ?
17 sty 15:40
b.: tak, szereg z 14:20 jest zbieżny dla każdego x>0
17 sty 23:45