równania różniczkowe
Kami: proszę o sprawdzenie czy mam dobry wynik:
zadanie:
a moje rozwiązanie to
y=C
1e
−ln|2+ex|+x
17 sty 13:58
b.: to jest zły wynik
| | ex | |
mamy ∫ |
| dx = ln(ex+2) + C, |
| | ex+2 | |
dlatego mnozymy obustronnie przez e
ln(ex+2) = e
x+2
i sprowadzamy lewą stronę do postaci ( (e
x+2)y )'
17 sty 14:46
Kami: czyli mam teraz coś takiego
y=C1ex+2C1
i dla prawej strony przywiduję rozwiązanie
y=Ax+B y'=A i podstawiam ? nie obczajam....
17 sty 15:35
Kami: kurczę nie rozumiem jak sprowadziliśmy tą lewą stronę do takiej postaci...?
17 sty 17:10
b.: mnożymy najpierw obustronnie przez (ex+2), ponieważ (ex+2)' = ex, więc lewa strona jest
pochodną iloczynu (ex+2)y
18 sty 11:00
b.: może napiszę lewą stronę inaczej
(ex+2) y' + (ex+2)' y
18 sty 11:01