ciąg arytmetyczny
bezendu: Długość boków trójkąta tworzy ciąg arytmetyczny. Oblicz długości przyprostokątnych, jeżeli
przeciwprostokątna ma długość 10
a
2+b
2=c
2 a
1+2r=10 a
1=10−2r
a
1+a
2+r=10
a
12+(a
1+r)
2=100
a
12+a
12+2a
1r+r
2=100
2a
12+2a
1r+r
2=100
2(10−2r)
2+2(10−2r)r+r
2=100
2(100−40r+4r
2)+20r−4r
2=100
200−80r+8r
2+20r−4r
2=100
5r
2−60r+100=0 / :5
r
2−12r+20=0
Δ=(−12)
2−4*1*20=64
√Δ=8
a
1=10−2*2=6 czyli mam trójkąt 6,8,10
a
1=10−2*10=−10 czyli długość boku nie może być ujemna czyli odpada to

a w książce mam podane rozwiązanie że wyjdą dwa różne trójkąty
17 sty 13:42
Mati_gg9225535: przechodząc z 6 do 7 linijki obliczen zjadles jedno r2
17 sty 14:01
bezendu: no tak ale to i tak nie zmienia dalszych obliczeń
17 sty 14:04
Mati_gg9225535: no faktycznie dalej juz to uwzgledniles jakos
17 sty 14:12
bezendu: no zjadłem przy przepisywaniu ale teraz chodzi o wynik
17 sty 14:13
Mati_gg9225535: no nie widze, policzylem sobei jeszcze raz ale obliczenia te same
17 sty 14:19
bezendu: czyli błąd w odpowiedziach
17 sty 14:20
Mati_gg9225535: jaki ten drugi trojkat powinien wyjsc
17 sty 14:20
bezendu: nie mam podanego jest tylko odpowiedź że w zadaniu powinny wyjść dwa różne trójkąty
17 sty 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie prościej:
2b = a + 10
a
2 + b
2 = 10
2
układ równań z dwoma niewiadomymi
17 sty 14:23
asdf: 6,8, 10 i 8, 6, 10 może.
17 sty 14:23
Mati_gg9225535: powinno wyjsc to samo
17 sty 14:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
z których wyjdzie to samo ... czyli tylko jeden trójkąt istnieje ... błąd w książce
17 sty 14:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
asdf ... 8,6,10 <−−− to nie jest ciąg arytmetyczny
17 sty 14:25
asdf: jak przestawisz to jest
17 sty 14:25
bezendu: ok dziękuje
17 sty 14:25
Mati_gg9225535: asdf wydaje mi sie ze to raczej nie byloby uznane za 2 rozne odpowiedzi
17 sty 14:27
asdf: Chodziło mi o to, że można z wartości 6,8,10 narysowac dwa trojkąty.
17 sty 14:28
Mati_gg9225535: ale takie same, tylko obrócone c:
17 sty 14:28
Janek191:
a , a + r, a + 2r − boki trójkąta prostokątnego
oraz a +2r = 10 ⇒ a = 10 − 2r
Mamy
a2 + ( a + r)2 = 102
( 10 −2r)2 + ( 10 − 2r + r)2 = 100
100 − 40r + 4r2 + ( 10 − r)2 = 100
− 40r + 4 r2 + 100 − 20r + r2 = 0
5 r2 − 60 r + 100 = 0 / : 5
r2 − 12 r + 20 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = (−12)2 − 4*1*20 = 144 − 80 = 64
√Δ = 8
r = ( 12 − 8)/2 = 4/2 = 2 lub r = ( 12 + 8)/2 = 10 − odpada
zatem
a = 10 − 2*2 = 6
b = 6 + 2 = 8
====================
Odp. a = 6, b = 8
17 sty 14:28