Rozwiąż wielomiany:
WANDZIA: Jak rozwiązać te wielomiany proszę o pomoc
x3 − 5 x2 = 0
x3 − 9x = 0
x3 + 4x = 0
x6 + 2x5 + x4 + x2 + 2x + 1 = 0
17 sty 13:17
17 sty 13:18
Dominik: trzy pierwsze tak samo − wylaczyc x przed nawias i rozwiazac rownanie kwadratowe
x3 − 5x2 = 0
x2(x − 5) = 0
x = 0 v x = 5
w 2 raczej trzeba grupowac, ew z twierdzenia o pierwiastkach wielomianu.
17 sty 13:21
Sweep The Floor: b) x(x2−9)=0
x(x−3)(x+3)=0
x∊{−3,0,3}
c) x(x2+4)=0
x=0 x2=−4
sprzeczność
brak miejsc zerowych
odp x=0
d) x4(x2+2x+1)+x2+2x+1=0
(x4+1)(x2+2x+1)=0
Pierwszy nawias to sprzeczność. Drugi to wzór skróconego mnożenia (x+1)2
x=−1
17 sty 13:27